STUDENT HEALTH CENTER

  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center
  • Student Health Center

Overview

Completed in June 2008, the Student Health Center is home to University Health Services (UHS) and the Center for Counseling and Psychological Services. The Center's 64,000 sq. ft. building's design was created to increase overall client satisfaction with easy access and service to students in mind. The center has 60 exam rooms and additional space for counseling.

In June 2010, the building was awarded LEED Silver certification, which reflects UHS commitment to fostering a healthy Penn State campus through its sustainability practices, policies and educational initiatives.

Sustainable features of the health center include a green roof and drought-tolerant, low-water landscaping. The design of the building utilizes natural light and allows for natural ventilation. Indoor air quality is also enhanced through the use of low emitting building materials including paint, sealants, carpet and wood products. The interior spaces feature recycled materials such as carpeting, terrazzo floors and sustainable natural products such as bamboo and wood harvested from local Pennsylvania trees. During project construction, more than 97 percent (2,400 tons) of the construction waste was recycled and thus diverted from landfills.

Inspired by their "green" workplace, UHS staff formed a Green Team to promote additional green initiatives in the workplace. To date, projects have included building-wide composting and recycling protocols for common health center waste such as exam table paper and pharmaceutical packaging. Through these initial efforts, UHS has reduced waste and increased recycling from 27.6% in April 2009 to 39.4% in May 2010.

To promote community, the architects created a light and airy break room. To save energy, the employees use three large refrigerators rather than small personal refrigerators, which use about as much electricity as large refrigerators.

GET DIRECTIONS / GOOGLE STREET VIEW

  • To Get Directions: Click on the GOOGLE MAP MARKER in the map below;
  • To Enable Street View: Drag the GOOGLE MAP PEGMAN onto the map.

GREEN FEATURES

The following green features are included at this site:

Eco-design Green BuildingGreen roof

RELATED LINKS